Van Lynden, 1814-1825, Oranjegetrouwe jonker uit de Nederbetuwe

jam carel elias

De in 1770 in Arnhem geboren Jan Carel Elias van Lynden (van Hoevelaken) was in de laatste jaren van de Republiek een orangistische ambtsjonker en de heemraad van Nederbetuwe. Hij behoorde tot de naaste vertrouwelingen van Willem V. In 1798 werd hij namens de Oranjegezinde partij gezant in Berlijn. Tot het overlijden van Willem V in april 1806 was hij diens hofmaarschalk te Fulda. Van Lynden was in de jaren daarna ambteloos. In 1804 trouwde hij in Emmerik met jonkvrouw Antonia Jacoba Margaretha van Pabst van Bingerden (1776-1815), een dochter van de uit Amsterdam afkomstige Johan Mauritz die onder andere ambachtsheer was van Angerlo.

Op 29 april 1814 werd Van Lynden benoemd als Gouverneur van Gelderland, daarvoor was hij een paar maanden commissaris in het arrondissement Nijmegen geweest. Precies een maand voor zijn benoeming was zijn vrouw op 38-jarige leeftijd overleden. Zij liet naast haar man vier jonge kinderen, drie zonen en een dochter, achter. Van Lynden hertrouwde niet meer. Op 28 augustus 1814 kreeg Van Lynden het predicaat jonkheer en op eerste Kerstdag 1818 werd hij zelfs benoemd tot graaf.

De keus voor een uit Gelderland afkomstige gouverneur was niet uitzonderlijk, integendeel. Van de eerste tien gouverneurs die Willem I in 1814 benoemde – de provincie Holland kreeg er twee, vandaar dit aantal – waren er liefst negen ‘inboorling der provincie’. Alleen het voormalige Generaliteitsland Brabant kreeg een niet-katholieke buitenstaander, de uit Zutphen afkomstige (waals-)hervormde vrijmetselaar Carel Gerard Hultman.

Wordt vervolgd

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s