De adel domineert andermaal

Gelderland, ca. 1850
In de periode 1814-1850 was er in feite maar één man die het in het provinciaal bestuur voor het zeggen had en dat was de door de koning benoemde gouverneur. Diens macht was nog groter dan die van de prefect in de Franse tijd. Als beslissingen van Gedeputeerde Staten volgens hem niet strookten met het regeringsbeleid – hij stond voortdurend in contact met zijn superieuren in de residentie – dan kon hij deze onmiddellijk tegenhouden. Provinciale Staten hadden waar het provinciaal beleid betrof weinig tot niets in te brengen, zo mochten zij zich bijvoorbeeld ook niet met de financiën bemoeien.(1)

In Gelderland hielden in de periode 1816-1849 eerst zeventien zogeheten ‘hoofdschoutambten’ en vanaf 1825 vijf ‘districtscommissarissen’ toezicht op de plattelandsbesturen en gaven zij het provinciaal bestuur in Arnhem advies over de aangelegenheden op het platteland. Over de besturen van Gelderse steden hadden zij niets te vertellen, die moesten rechtstreeks verantwoording afleggen aan de gouverneur en zijn staf. Zoals zoveel Gelderse provinciale bestuurders in die tijd waren ook deze heren doorgaans (zo’n 90 procent!) van adel. Toch is er iets voor te zeggen dat deze ‘adellijke’ bestuurslaag (in navolging overigens van veel zuidelijke provincies van het koninkrijk) in Gelderland was ingevoerd. Historicus Hardy Beekelaar noemt drie redenen voor het inpassen van deze extra bestuurslaag: Allereerst ‘de lange afstanden in en de uitgestrektheid van Gelderland’; ten tweede ‘het ontbreken van een gegoede en ontwikkelde middenklasse’ – aan een alternatief ‘burgerlijk’ bestuurskader ontbrak het dus – en ten slotte daaruit voortvloeiend: ‘de gebrekkige deskundigheid van de dorpsbestuurders’.(2)

1. Jonn van Zuthem, ‘De politieke verhoudingen’, in: Duijvendak, Geschiedenis van Groningen, deel III, 59-67.
2. G.A.M. Beekelaar, Gelderland tussen 1840 en 1850. Rapporten, verslagen en andere stukken omtrent de toestand in de provincie Gelderland, opgemaakt door de gouverneur in de jaren 1840-1849 (Hilversum 1997) 11.

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in 'bouwsteentjes'. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s