‘een ondankbaar volk’

1809_watersnood

Dat ‘Nederland’ in de eerste decennia van het koninkrijk nog allesbehalve een eenheidsstaat was, bleek kort na de Belgische Opstand van 1830. In januari 1831 vond in de katholieke delen van het Gelders rivierengebied een militaire strafexpeditie plaats. In het Land van Maas en Waal, het Rijk van Nijmegen en De Liemers verzette de bevolking zich tegen het gedwongen rekruteren van jonge mannen voor de strijd tegen de ‘muitzieke’ Belgen, die zij toch vooral zagen als geloofsgenoten die door de calvinistische Hollanders in hun vrijheid werden beknot. Menig provinciaal beschouwde het nieuwe koninkrijk, zo omschrijft de historicus Piet de Rooy het treffend, ‘iets van ver weg, van het westen, waar men rijk en protestants was, maar vooral ook hooghartig’.(1) Liefst 1200 manschappen bezetten de opstandige dorpen en confisqueerden zo’n beetje alles wat eetbaar was. Gouverneur baron Van Heeckeren betitelde de bewoners tussen Maas en Waal als ‘een ondankbaar volk’. Naar zijn mening had de overheid er alles aan gedaan hen te beveiligen tegen de overstromingen, die het rivierengebied in de periode 1780-1810 herhaaldelijk had getroffen.(2) In 1809 – toen grote delen van Gelderland onder water stonden – was er met name in Holland veel geld ingezameld voor deze andermaal getroffen gebieden.

1. Piet de Rooy, Republiek van rivaliteiten. Nederland sinds 1813 (Amsterdam 2002) 24.
2. Hans Knippenberg en Ben de Pater, De eenwording van Nederland. Schaalvergroting en integratie sinds 1800 (zesde druk; Nijmegen 2002) 30.

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in 'bouwsteentjes'. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s