Mollerus van Westkerke, 1880-1909, bestrijder van sterke drank en van socialisten

-024

Johan Hendrik Mello baron Mollerus van Westkerke was, als we de twee waarnemende gouverneurs in de periode 1846-1847 niet meerekenen, de vijfde Gelderse commissaris. Naar verluidt zou op 21 februari 1840 in Oldebroek geboren zijn. Volgens andere bronnen was Arnhem op die dag zijn geboorteplaats. In beide gevallen stond zijn wieg op Gelderse bodem. Zijn vader, Hendrik Mello (1780-1865), was militair en lid van de Provinciale Staten van Gelderland. Zijn moeder was Jacoba Louisa barones van Eck van Overbeek, wier vader ook voor de adellijke stand in de Gelderse Staten had gezeten.

Mollerus was in 1865 getrouwd met Louise Antoinette Stratenus (van Voshol) (1846-1909) – niet te verwarren met haar nichtje, de gelijknamige schrijfster. Zij was een dochter van Jhr. Mr. Lodewijk Willem Arnold en van Jkvr. Henriëtte Johanna Martina Beeldsnijder. Het huwelijk bleef kinderloos.

Op 1 juni 1880 werd Mollerus, hij was dus net veertig geworden, CdK van Gelderland. De voordracht van Mollerus door minister jonkheer Willem Six had aanvankelijk tot een verontwaardigde reactie van Willem III geleid. De koning verklaarde persoonlijk niets tegen de Utrechtse aristocraat te hebben, maar verklaarde eerst duidelijkheid te willen hebben over de financiële draagkracht van de burgemeester van Eemnes. Wellicht vroeg het staatshoofd zich af of deze baron wel chique genoeg was. De minister van Binnenlandse Zaken stelde de koning gerust: Mollerus’ vermogen hoefde volgens hem geen beletsel te vormen. Mollerus leefde volgens de bewindsman ‘op onbekrompen voet’, zijn vrouw was ‘niet onbemiddeld’ en dat gold ook voor zijn moeder.(1) De moeder van de baron, de baronesse van Eck van Overbeek, die eerder getrouwd was geweest met Frederik Adolph baron Van Spaen van Schouwenburg (1871-1837), zat inderdaad niet krap bij kas en woonde op Huis De Zwaluwenburg bij ’t Harde.

Wordt vervolgd

1. J.W. Janssens, De commissaris van de Koningin. Historie en functioneren (diss. Leiden 1992) 53.

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s