Van Citters, 1909-1925, bruggenbouwer met magistrale kwaliteiten

CITTERS

Jonkheer Schelto van Citters, heer van Gapinge, werd op 13 januari 1865 geboren in de hofstad Den Haag. Als zoon van de referendaris Eduard van Citters was hij voorbestemd om ook voor de rijksoverheid te gaan werken. Zijn moeder Sara Maria was een dochter van Schelto baron van Heemstra, een van Thorbeckes liberale Negenmannen die na 1848 echter steeds conservatiever was geworden. Opa van Heemstra was onder meer CdK van de provincies Utrecht (1850-1858) en Zeeland (1858-1860) en daarna nog twee jaar minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier van de kabinetten Van Hall en Van Zuylen van Nijevelt.

Van Citters begon omstreeks 1891 op het departement van Waterstaat, Handel en Nijverheid en stapte in 1903 over naar het ministerie van Financiën. Van Citters werd begin 1903 weduwnaar van Wilhelmina Sophia Roijaards, met wie hij in april 1902 was getrouwd. In oktober 1905 trouwde hij met dan 35-jarige Agatha Johanna, een dochter van de inmiddels conservatief-liberale voorzitter van de Eerste Kamer Albertus van Naamen van Eemnes. Uit dit huwelijk werden 1 zoon en 2 dochters geboren.

Abraham Kuyper, de grote voorman van de ARP, haalde Schelto van Citters over om de politiek in te gaan. In februari 1907 versloeg hij tijdens tussentijdse verkiezingen in het kiesdistrict Ede de liberaal P. Tideman en werd hij Tweede Kamerlid. In datzelfde jaar nam hij ook zitting in de gemeenteraad van Den Haag. Van Citters had blijkbaar veel talent, want in 1908 werd hij voorzitter van de Bond van antirevolutionaire gemeenteraadsleden. In de Kamer hield hij zich bezig met energie, handel en verkeer, beleidsterreinen waarop hij zich als topambtenaar jarenlang had bewogen.

In mei 1909 werd hij benoemd tot CdK in de provincie Gelderland. Dat ambt zou hij van 1 augustus 1909 tot 16 april 1925 bekleden. Van Citters was de eerste Gelderse CdK zonder aantoonbare Gelderse wortels – die lagen toch vooral in Zeeland en van moederskant in Friesland en Groningen – en de eerste van een uitgesproken orthodox-protestantse (lees: hervormde) signatuur. Toch stelde hij zich niet op als een vertegenwoordiger van de ARP, integendeel, hij schaarde zich in alle gevallen, zoals dat een CdK in die tijd betaamde, achter het gevoerde regeringsbeleid. Van Citters was onmiskenbaar conservatief en streng gelovig, maar was aan de andere kant – het een sluit het ander niet uit – ook een sociaal voelend mens. …

Wordt vervolgd

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s