Van Limburg Stirum, 1853-1880, Friese graaf in het Haagje van het Oosten

Louis_Gaspard_Adrien_van_Limburg_Stirum

Louis Gaspard Adrien (ook wel Lodewijk Gaspar Adriaan) graaf van Limburg Stirum, die Schimmelpenninck op 1 januari 1853 officieel opvolgde, was vanaf 1 september 1850 Commissaris van de Koning in de provincie Groningen geweest. In de stad Groningen was hij op 10 januari 1802 ook geboren. Na een carrière als militair werd hij in 1826 grietman (bestuurder/rechter) van de Noordoost-Friese grietenij Kollumerland en Nieuwkruisland. Kort daarvoor was hij toegetreden hij tot de Friese ridderschap.

Van Limburg Stirum was voor de buitenwacht de eerste Gelderse CdK zonder duidelijk herkenbare Gelderse achtergrond, maar hij had wel degelijk Gelders DNA. Zijn voorvaderen waren onder meer Heren van Wisch, Bronckhorst en Borculo. Van oorsprong was Van Limburg Stirum een Duits adellijk geslacht met Belgische en Nederlandse vertakkingen. Louis’ oom Leopold behoorde bij het driemanschap van 1813 dat de in Londen verblijvende prins van Oranje, de latere koning Willem I, vroeg de titel van soeverein vorst op zich te nemen.

De benoeming van Van Limburg Stirum tot Gelderse CdK was bijzonder, de vacature was namelijk moeilijk te vervullen geweest. Zo bestond er na de aftocht van Schimmelpenninck in het Gelderse weinig animo om dit ambt te aanvaarden. …

Wordt vervolgd

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s