Quarles van Ufford, 1946-1957, christelijk-historisch

Jhr. CGC Quarles v. Ufford 1944
Op 1 maart 1946 werd Jhr. Mr. Cypriaan Gerard Carel Quarles van Ufford Commissaris der Koningin in Gelderland. Er wachtte hem een zware taak. Gelderland was de zwaarst getroffen Nederlandse provincie en steden als Nijmegen en vooral Arnhem waren er slecht aan toe. In Arnhem waren de huizen en fabrieken systematisch leeggeroofd. Slechts 150 van de 25.000 Arnhemse woningen hadden geen oorlogsschade. Handen uit de mouwen werd het motto en met veel energie werd gestart met het herstel en de wederopbouw.

Quarles van Ufford was net als zijn voorganger van adellijke afkomst. Geboren in Bennekom en zijn schooltijd grotendeels in Ede en Arnhem doorgebracht hebbende, kan hij met recht een Geldersman genoemd worden. Hij promoveerde in 1918 aan de Rijksuniversiteit van Utrecht in de rechtswetenschap. Promotor was Jhr. Prof. Mr. B.Ch. de Savornin Lohman, een neefje van Alexander Frederik, de oprichter van de CHU. Van Uffords proefschrift De plaats der arbeiderskassen in de ziekteverzekering illustreert zijn sociale betrokkenheid en politieke achtergrond.

Bijna 30 jaar oud maakte hij in 1919-1920 met twee Utrechtse studievrienden een reis naar het Verre Oosten die zijn leven zou veranderen. Voor deze reis moest hij zijn baan als waarnemend gemeentesecretaris in Zwolle opzeggen. In een gesprek hierover met de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Mr. J.B. Kan, kreeg hij, toen hij zijn ambitie voor het burgemeestersambt uitsprak, een duidelijk advies: ‘Wilt u burgemeester worden, dan moet u gaan. We hebben in Nederland behoefte aan burgemeesters met een brede blik’.(1)

Bij terugkomst verliep zijn carrière als gewenst. Hij werd in 1923 Griffier der Staten van Utrecht. In zijn vrije tijd was hij onder meer actief als diaken van de Nederlandse Hervormde Kerk in Utrecht en als bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor Armenzorg en Weldadigheid. In 1934 werd hij benoemd tot burgemeester van Apeldoorn.

Wordt vervolgd

(1) Uit het gesprek met zijn zoon, Jhr. Dr. C.C.G. Quarles van Ufford, d.d. 6 november 2013.

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s