Van Heemstra, 1925-1946, antirevolutionair

schilderij Heemstra voorkant
Op 16 april 1925 werd Mr. Schelto baron Van Heemstra de opvolger van Jonkheer Schelto van Citters. Van Heemstra paste in vele opzichten naadloos in de functie van Commissaris der Koningin. Schelto had met succes aan de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn studie rechten afgerond en was ook zelf als lid van het handelshuis en administratiekantoor Tiedeman & Van Kerchem een vermogend man geworden.

Maar zijn benoeming was ook een breuk met het verleden. Hij had geen ambtelijke carrière doorlopen zoals zijn voorganger en kon ook wat betreft politiek-bestuurlijke ervaring niet in de schaduw van Van Citters staan. Hij was dan wel de zoon van een Kamerlid, maar het lidmaatschap van de gemeenteraad van Batavia, 1919-1920, was het enige dat Van Heemstra kon opvoeren als ‘bestuurder’.

Van Citters was midden jaren ‘20 de enige antirevolutionaire Commissaris en deze Gelderse plek wilde de ARP graag behouden. De katholieken lagen echter op de loer. De opmars van de katholieken na de invoering van het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen had geresulteerd in twee kabinetten geleid door een katholiek, de Limburgse edelman Charles Ruys de Beerenbrouck (1918-1922 en 1922-1925). De katholieken bezetten 30 van de 100 zetels in de Tweede Kamer. In de Gelderse Staten was de Rooms Katholieke Staats Partij (RKSP) de grootste fractie met 19 van de 62 zetels. Dus de roep om een katholieke Commissaris der Koningin in Gelderland was dan ook niet verwonderlijk. Maar zover kwam het echter niet.

Wordt vervolgd

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s