Bloemers, 1957-1973, geboren magistraat

-006
Op 1 april 1957 werd na burgemeesterschap in Roden, Assen en Deventer Mr. H.W. Bloemers tot zijn grote vreugde benoemd tot Commissaris der Koningin van Gelderland. De KVP-minister van Binnenlandse Zaken, A.A. Struycken, had eerst gesprekken gevoerd met kandidaten van CHU- en VVD-huize. Het leek erop dat de politieke kleur bepalend zou worden voor een benoeming. Maar de minister koos een andere weg met zijn keuze voor de partijloze Bloemers. In een interview in 1957 gaf Bloemers aan dat hij na de oorlog overwogen had zich aan te sluiten bij de Nederlandse Volks Beweging (NVB). Het doel van deze beweging was het doorbreken van het Nederlandse zuilensysteem. Dit mislukte omdat de katholieken, protestanten, socialisten en in mindere mate de liberalen bleven vasthouden aan hun eigen organisaties. De PvdA kwam als doorbraakpartij ook nog in beeld, maar Bloemers was liever niet ingedeeld, hij had het niet op partijpolitiek. Hij was de eerste Gelderse Commissaris die niet van adel was, maar nam als jurist juist heel veel bestuurlijke ervaring mee en was toe aan een nieuwe uitdaging. Hij had er niet op gerekend, maar het was voor hem dé uitgelezen mogelijkheid voor een verandering. Hij had in zijn persoonlijke leven veel moeilijkheden gehad, zeker ook na het overlijden van zijn vrouw wilde Bloemers weg uit Deventer. Euforisch werd hij echter niet van de benoeming. Toen het nieuws bekend werd was hij voor de pers onbereikbaar. Hij had het niet zo op publiciteit.

De wens van het burgemeesterschap zat er al vroeg in bij de jonge burgemeesterszoon Bloemers. Als leerling van het Arnhemse Stedelijk Gymnasium sloeg hij nauwelijks een raadsvergadering in Rheden over, waar zijn vader burgemeester was. Zijn ambitie was om net als zijn vader op 25-jarige leeftijd burgemeester te zijn. Dat moet ongeveer als volgt zijn gegaan. Eerst bezocht hij als 23-jarige afgestudeerde rechtenstudent de Commissaris van de Koningin in Groningen, Jhr.Mr. Alidius W.L. Tjarda van Starkenborgh Stachouwereen, goede vriend van zijn vader. ‘Ik wil graag burgemeester worden en zou dus nu moeten gaan volontairen op een secretarie. Maar ik zou eigenlijk liever eerst een paar jaar iets anders doen, wat vindt u?’(1) De Groningse Commissaris vond het een goed idee en dus was Bloemers eerst twee jaar advocaat in Amsterdam voordat hij op 1 maart 1934 burgemeester van Roden werd, een gemeente van 5000 inwoners, hemelsbreed vijftien kilometer van Groningen waar zijn vader inmiddels burgemeester was. In de oorlog aanvaardde hij onder Duitse druk het burgemeesterschap van Assen. Door zijn tolerante houding tegenover joden en de aanwezigheid van een NSB-wethouder werd hij in 1942 ontslagen en moest zelfs onderduiken.

Wordt vervolgd

(1) Mispelblad, 1973, nr.1, p. 19.

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s