De Bruijne, 1983-1991, de welkome onbekende

15087g
Op 16 november 1983 werd de VVD’er Matty de Bruijne de opvolger van Geertsema. De nieuwe Commissaris had veel ervaring in de gemeentelijke en provinciale politiek. Hij was twaalf jaar raadslid in Amersfoort geweest (1962-1974). Daarnaast was De Bruijne vanaf 1966 Statenlid van Utrecht en vanaf 1974 ook Gedeputeerde. In tegenstelling tot Noord-Brabant met Commissaris der Koningin Dries van Agt en Friesland met Hans Wiegel kreeg Gelderland een relatief onbekende Commissaris. Een organisatieman die al snel duidelijk maakte dat hij geen kasteelheer op Middachten zou worden. De Bruijne had weg- en waterbouwkunde op de HTS in Rotterdam gestudeerd en werkte onder andere mee aan de realisatie van de Velzertunnel. Daarna werd hij hoofd van de Afdeling Opleidingen van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf om uiteindelijk als Gedeputeerde van Utrecht de overstap te maken naar de functie van Commissaris der Koningin. Het was voor Gelderland de eerste keer dat een Commissaris zijn sporen had verdiend op het bestuurlijke niveau van een provincie, een groot contrast met Geertsema die als bekende Nederlander naar Gelderland kwam.

Zoals in de Gelderse geschiedenis al vaker was voorgekomen, verliep de procedure voor een nieuwe Commissaris verre van vlekkeloos. Het politieke gekibbel begon in april 1983 toen de CDA-fractie in een besloten bijeenkomst met de fractievoorzitters (het zogeheten seniorenconvent) een CDA-profielschets aan de aanwezigen uitreikte. Deze stap was ingegeven door het feit dat in de Gelderse samenleving de katholieke en de protestants-christelijke identiteit sterk vertegenwoordigd was. De voorzitter van de Gelderse VVD-Statenfractie J.de Bondt noemde deze CDA-actie in een persverklaring getuigen van onbegrensde arrogantie, gekoppeld aan weinig realiteitszin. De verdeling van de Commissarissen in Nederland op dat moment, uitgezonderd Gelderland, was dat er vijf van CDA, drie van VVD en drie van PvdA-huize waren. De Bondt was dan ook van mening dat de nieuwe Commissaris een VVD’er moest zijn. Hij stelde ook een ultimatum: de VVD kwam pas terug in het besloten seniorenconvent als de CDA-claim van tafel was.

Wordt vervolgd

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s