Geertsema, 1973-1983, kasteelheer Middachten

-010
Op 17 november 1973 werd oud-burgemeester, oud-Tweede Kamerlid en oud-minister en prominent VVD-lid Mr. W. J. Geertsema benoemd tot Commissaris der Koningin van Gelderland. Zijn koosnaam uit het Leidse studentenleven, Molly vanwege zijn omvang, was verworden tot zijn roepnaam. Met hem kreeg Gelderland een politiek zwaargewicht van nationale allure in huis. Net als zijn voorgangers Quarles van Ufford en Bloemers was het ambt van Commissaris der Koningin voor Geertsema het sluitstuk van een bestuurlijke carrière. Alle drie bleven ze Commissaris tot hun pensioen, hadden de studie rechten voltooid en waren van goede afkomst. Alleen was bankierszoon Geertsema, net als Bloemers, niet van adel. De tien Gelderse jaren van Geertsema kunnen markant en kleurrijk genoemd worden. Aan anekdotes is dan ook geen gebrek.

Bij de installatie werd de nieuwe Commissaris door PS hartelijk welkom geheten. KVP-voorman mr. C.H.B. Winters benadrukte dat overal waar de heer Geertsema een functie had vervuld, men hem met tegenzin had laten gaan. Winters gaf meteen een helder signaal af: gemeenteraden moesten inspraak krijgen bij de burgemeestersbenoemingen in Gelderland en de democratisering moest bevorderd worden. Geertsema pakte dit signaal meteen op. De betrokkenheid van burgers zou worden vergroot door meedenken en meespreken, maar de beslissing moet altijd blijven liggen bij de gekozen vertegenwoordigers. Hij beloofde ook dat hij de Gelderse samenleving snel wilde leren kennen, de gemeentebezoeken waren daarvoor een geschikt middel.

Hij herkende zich niet in het beeld dat hij boven de partijen zou staan: ‘die woorden hebben voor mij een denigrerende klank, zo van al dat politieke gedoe, daar sta ik boven. Te lang ben ik met hart en ziel in de politiek werkzaam geweest om dat zelfs maar te kunnen denken.’(1) Over zijn Haagse netwerken en hoe daar mee om te gaan, was hij ook kraakhelder: ‘een goed Commissaris draagt de sleutel van alle Haagse openbare deuren aan zijn sleutelbos en een breekijzer in zijn achterzak. Hij hanteert ze beide met fluwelen handschoenen, die evenzeer tot zijn ambtelijke bagage horen en hij doet dat slechts in nauwe samenwerking met het college van GS.’(2) Geertsema besloot zijn eerste rede als Commissaris met een hartelijk woord gericht aan het adres van zijn voorganger. Bloemers had zijn functie op een uitnemende wijze vervuld, zijn opvolger te mogen zijn was zeker geen eenvoudige taak.

Wordt vervolgd

(1) Notulen Provinciale Staten van Gelderland, Verslagen van de vergaderingen, 16 november 1973. Verslagen deel 1, p. 17.
(2) Ibidem, p. 15.

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s