Terlouw, 1991-1996, Mister Gelderland

1570355
Op 28 oktober 1991 werd Dr. J. C. Terlouw in Huis ten Bosch door Koningin Beatrix beëdigd als Commissaris van de Koningin van Gelderland. Op 1 november werd Terlouw door de griffier C. Crasborn in Amersfoort opgehaald voor zijn eerste werkdag en op 8 november vond de officiële installatie in een Buitengewone Statenvergadering plaats. Terlouw werd vanuit Gelderland breed voorbereid voor zijn nieuwe functie. Hij werd geïnformeerd over zijn normale werkweek, zoals op maandag regulier overleg met chef kabinet en op dinsdag GS-vergaderingen. Een dienstauto met chauffeur voor woon-werkverkeer en dienstreizen werd ter beschikking gesteld. Ook kreeg Terlouw het Reglement van Orde van GS en PS, de toespraak van waarnemend Commissaris dr. Ir. A.P. Oele t.g.v. het 25-jarig bestaan Regio Arnhem, de IPO-nota Europa en de notitie Gelderland kent geen grenzen, opgestuurd.

Terlouw had in Utrecht wis- en natuurkunde gestudeerd om daarna dertien jaar hoofd van een researchgroep in het FOM-instituut te zijn. Een wetenschapper, die zich bezighield met het Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), het bracht hem o.a. in de Verenigde Staten en Zweden. Het jaar 1970 was voor Terlouw een kantelpunt. Hij werd kinderboekenschrijver én met veel succes, zoals Oorlogswinter (1972) en Briefgeheim (1973). Terlouw ging in 1970 ook de politiek in, eerst in de gemeenteraad van Utrecht en vanaf 1973 als Tweede Kamerlid/lijsttrekker. Terlouw werd hét gezicht van D66 en kreeg in 1981 dankzij de verkiezingsoverwinning als vicepremier en minister van Economische Zaken een prominente plek in kabinet Den Agt II en III. Het kabinet was geen lang leven beschoren, na 260 dagen gooide de PvdA de handdoek in de ring. In 1982 verliet een teleurgestelde Terlouw na een grote verkiezingsnederlaag met stille trom de Nederlandse politiek. In Parijs vond hij in de anonimiteit als secretaris-generaal van de Europese Transportministers een nieuwe uitdaging. De routine sloop er na verloop van tijd toch in en er verdween iets van de inspiratie. Maar het leek alsof Terlouw in de Nederlandse politiek passé was, hij voelde zich zelfs ook genegeerd door zijn eigen partij. Op 59-jarige leeftijd keerde hij als Gelderse Commissaris van de Koningin terug in Nederland. Een functie waarin Terlouw boven de partijen kon staan. De verwachtingen waren hoog gespannen.

Wordt vervolgd

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s