Cornielje, 2005-heden, boegbeeld

Clemens Cornielje
Op 31 augustus 2005 werd Clemens Cornielje op 47-jarige leeftijd geïnstalleerd als Commissaris van de Koningin van Gelderland. Cornielje, geboren en getogen in de Liemers, burgemeesterszoon, maar vooral bekend als VVD-Tweede Kamerlid. Een serieuze, beminnelijke man, die twee keer naast de functie van staatssecretaris greep maar met het ambt van Commissaris de hoofdprijs binnenhaalde. Gelderland kreeg met de bedachtzame Cornielje weer een geheel ander type dan de openhartige, welbespraakte Kamminga. Cornielje was na zijn middelbare schooltijd op het Liemers College in Zevenaar via de lerarenopleiding leraar wiskunde en biologie in Bemmel en Arnhem geworden. Maar zijn hart lag toch bij de politiek, bij de VVD. Hij begon als fractiemedewerker in Doesburg, daarna werd hij beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie, adviseur van vicepremier R. De Korte, hoofd voorlichting/woordvoerder van F. Bolkestein en vanaf 1994 zelf Tweede Kamerlid. Cornielje was voor velen een verrassende keuze, maar zijn smetteloze reputatie, gecombineerd met zijn 22 jaar politiek-bestuurlijke ervaring met het Haagse dualisme en zijn Gelderse ‘wortels’ maakte hem de ideale kandidaat. De publieke taak niet serieus nemen, ergerde hem. Als je de samenleving mag dienen, moest je dat goed doen. Cornielje was niet van adel, geen jurist en leefde samen met een man, ‘zo bezien maak ik weinig kans. Ik ben de inwoners van Gelderland dankbaar dat zij bijgedragen hebben aan een eigentijdse profielschets. Ze vroegen iemand die betrokken, open en toegankelijk is, iemand die kan netwerken, een denker en een doener. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat ik als 16e Commissaris van de Koningin in deze provincie aan de slag kan.'(1)

De vertrouwenscommissie was zich er terdege van bewust dat Gelderse Commissarisbenoemingen in het verleden nogal wat gedoe hadden opgeleverd. In de profielschetsvergadering van 23 februari 2005 voegde de voorzitter, H. de Vries, met in zijn achterhoofd de provinciale bestuurscrisis van 2001, daar aan toe dat Gelderland in deze procedure een wereld te winnen had. De provincie moest hard werken aan het herstel van het vertrouwen en daar moest de nieuwe Commissaris het boegbeeld van worden. Een Commissaris die voor meer dan 100% zou gaan voor Gelderland, de Gelderse burgers, bedrijven en instellingen.

Wordt vervolgd

(1) Verslag Profielschetsvergadering, 23 februari 2005, p.12.

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s