Kamminga, 1997-2005, ondernemende bestuurder

47207-300-438-scale
Op 14 november 1996 werd per Koninklijk Besluit bepaald dat J. (Jan) Kamminga uit Lelystad per 1 januari 1997 benoemd was tot Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland. Jan Kamminga had na de HBS in Groningen als twintigjarige jongeman zijn weg gezocht en gevonden in het bedrijfsleven. Hij was directeur van het familiebedrijf Kamminga Makelaars B.V. geworden en combineerde dit zes jaar lang met het gemeenteraadslidmaatschap in de stad Groningen. Van 1976 tot 1986 was hij ook lid van het hoofdbestuur van de VVD, vanaf 1981 als voorzitter. Van 1987 tot 1996 was hij voorzitter van het Koninklijk Nederlands Ondernemers Verbond en zijn opvolger MKB-Nederland. Met zijn benoeming was de Commissaris-loze periode beperkt gebleven tot één maand. De zoektocht naar de geschiktste kandidaat had daarentegen in Gelderland de gemoederen flink beziggehouden.

Net als in 1973 was Gelderland niet de enige provincie die op zoek moest gaan naar een nieuwe Commissaris. Destijds was naast het ambt in Noord-Brabant ook het burgemeesterschap van Eindhoven vacant. Dit keer moesten de provincies Flevoland, Utrecht en Groningen ook het ambt van Commissaris van de Koningin invullen. Met die wetenschap in het achterhoofd was het voorspelbaar dat de landelijke politieke verhoudingen een belangrijke rol zouden gaan spelen. In Flevoland was de Wageningse D66-burgemeester M.J.E.M (Michel) Jager de gelukkige, in Groningen viel de eer aan de oud-PvdA minister J.G.M. (Hans) Alders ten deel en in Utrecht kwam de post bij D66’er B. (Boele) Staal terecht. In dit licht was het voorspelbaar dat Gelderland een VVD-Commissaris zou moeten krijgen.

Wordt vervolgd

Advertenties

Over bobenjonnmakeneenboekje

Bob Roelofs (1956) is een geboren en getogen Arnhemmer, studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was 17 jaar leraar Geschiedenis aan het Liemers College te Zevenaar. Hij was raadslid en fractievoorzitter van D66 in de Arnhemse gemeenteraad (1999-2003). Sinds 2003 is hij griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Over Arnhem publiceerde hij drie boeken: Vernieling en Vernieuwing, de wederopbouw van Arnhem (Matrijs, 1995), Huis der Provincie, Het 'Kasteel' op de Markt (Matrijs, 2008) en samen met Jan de Vries de Canon van Arnhem (Bezoekerscentrum Sonsbeek 2008), In 2011 werd hij voor zijn verdiensten in het Arnhemse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jonn van Zuthem (Zwolle 1967) studeerde nieuwste geschiedenis in Nijmegen en kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2001 promoveerde hij op ‘Heelen en halven’ Orthodox-protestantse voormannen en het ‘politiek’ antipapisme in de periode 1872-1925. De laatste jaren is hij vooral actief op het terrein van de regionale geschiedenis. Zo schreef hij de hoofdstukken 'Een nieuwe provincie 1815-1848' en 'Een samenleving met schakeringen' in deel III Nieuwste Tijd - Heden van de driedelige Geschiedenis van Groningen (2009). Eind september 2012 werd zijn langverwachte boek Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen, 1813-1945 gepresenteerd.
Dit bericht werd geplaatst in de commissarissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s